Impresszum

A honlapot szerkeszti és üzemelteti: Harangi Attila


Történetünk   

Az előzmények személyes szála. Építészmérnök hallgatóként ismerkedtem meg szülővárosom építészeti örökségével, a cívisek világával. Több óvárosi tervezési feladat és kutatás után, 2016 őszén a Rákóczi utcán egy ház megőrzését kaptuk feladatként. A ház történetének szomorú befejezése után határoztam el, hogy komolyabban szeretnék foglalkozni a témával, így a mesterképzésen a diplomamunkámnak választottam Debrecen cívis lakóházainak újragondolását.    

2018. elején kezdtem el tudatosan a kutatást. Április és július között bejártam a történeti belváros összes utcáját és lefotóztam minden megmaradt cívis lakóházat, majd térképen jelöltem őket. Ez a gyűjtemény, az elkészített kataszter a kutatásom és az oldal alapja, amit azóta is folyamatosan bővítek, dokumentálom a házak változásait.  

A katasztert és a fotógyűjteményt egyedül készítettem el, a honlapot és közösségi felületeket egyedül kezelem, azonban nagyon sok lelkes debreceni segíti a kutatásomat, egyre több emberrel és egyre több fiatallal dolgozunk együtt, a többes számú kommunikáció nekik szól.   


2018-ban elkészítettem a cívisházak kataszterét Debrecen belvárosában.

• 2019 júniusában volt a diplomavédésem: a Lorántffy utca 42. cívisház kortárs design műhely - közösségi alkotótérként újragondolása és a környezetében a kulturális-művészeti-turisztikai cívis negyed koncepciójáról.

• 2019. november 5-én indítottam el a Debrecen házai honlapot, illetve facebook és instagram oldalt. 

• 2020. január 22-én Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriuma alkotói ösztöndíjjal támogatta munkámat.  

• 2020. szeptembertől a Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíjasaként végzem a kutatásom 2023. augusztusig. 

• 2021. október 6-án nyílt meg a Debreceni cívisházak egykor és most című kiállításunk Löki Viktorral a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara rendezésében. A kiállítás vándorútra indult, amelynek első állomásán 2021. november 17-én a Fuga - Budapesti Építészeti Központban nyílt meg, 2022. május 16-án pedig Nagyváradon a Szent László téren. 

• 2022. szeptember 16-án jelent meg Löki Viktorral a Debreceni cívisházak és lakóik nyomában című könyvünk a Méliusz Juhász Péter Könyvtár kiadásában.


Harangi Attila 

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/celja-hogy-bemutassa-debrecen-ertekes-tortenelmi-lakohazait-5024830/  

https://www.dehir.hu/debrecen/a-debreceni-civis-lakohazak-ujragondolasat-celozta-meg-a-fiatal-debreceni-mernok/2020/02/09/