Impresszum

A honlapot szerkeszti és üzemelteti: Harangi Attila


Történetünk   

Az előzmények személyes szála. Építészmérnök hallgatóként ismerkedtem meg szülővárosom építészeti örökségével, a cívisek világával. Több óvárosi tervezési feladat és kutatás után, 2016. őszén a Rákóczi utcán egy ház megőrzését kaptuk feladatként. A ház történetének szomorú befejezése után határoztam el, hogy komolyabban szeretnék foglalkozni a témával, így a mesterképzésen a diplomamunkámnak választottam Debrecen cívis lakóházainak újragondolását.    

2018. elején kezdtem el tudatosan a kutatást. Április és július között bejártam a történeti belváros összes utcáját és lefotóztam minden megmaradt cívis lakóházat, majd térképen jelöltem őket. Ez a gyűjtemény, az elkészített kataszter a kutatásom és az oldal alapja, amit azóta is folyamatosan bővítek, dokumentálom a házak változásait.  

A katasztert és a fotógyűjteményt egyedül készítettem el, a honlapot és közösségi felületeket egyedül kezelem, azonban nagyon sok lelkes debreceni segíti a kutatásomat, egyre több emberrel és egyre több fiatallal dolgozunk együtt, a többes számú kommunikáció nekik szól.    

2019. november 05-én indítottam el a Debrecen házai honlapot, illetve facebook és instagram oldalt. 

2020. január 22-én Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriuma alkotói ösztöndíjjal támogatta munkámat.  

2020. szeptembertől pedig már az Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíjasaként végzem a kutatásom 2020. és 2023. között.

Harangi Attila 

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/celja-hogy-bemutassa-debrecen-ertekes-tortenelmi-lakohazait-5024830/  

https://www.dehir.hu/debrecen/a-debreceni-civis-lakohazak-ujragondolasat-celozta-meg-a-fiatal-debreceni-mernok/2020/02/09/ 

https://www.debreciner.hu/cikk/1484_feltoltotte_a_megmentendo_civis_lakohazak_kataszteret 

https://www.debreciner.hu/cikk/1224_eddig_nem_nagyon_foglalkoztak_a_debreceni_civis_pedigTechnikai háttér 

A fotókat dokumentációs céllal készítettem egy Nikon CoolpixB700 fényképezőgéppel, automata alapbeállítással, illetve mobiltelefonnal. A képeket Photoshopban szerkesztettem. Nem vagyok fotós, nem tanultam fotózást, sajnos csak minimális mértékben képeztem magam, azt is inkább a gyakorlatban, a terepen. Szívesen veszem profi fotósok segítségét! 

A fotók 1024x768 méretre kicsinyítve lettek feltöltve a honlapra.