Blog
Cívisházak színeváltozása kiállítás - Déri Múzeum
Cívisházak színeváltozása kiállítás - Déri Múzeum

2023. október 17-én Gábor István, Debrecen város főépítésze nyitotta meg a Déri Múzeumban a Cívisházak színeváltozása című kiállítást.

A tárlat 2023. november 17-ig ingyenesen megtekinthető a Déri Múzeum nyitvatartási idejében. 

(4026 Debrecen, Déri tér 1.) https://www.derimuzeum.hu/

A kiállítást Szabó Anna Viola fotótörténész, a Déri Múzeum Fotótár főmuzeológusa, Vigh Levente fotográfus és Harangi Attila építész rendezték. 

A múzeumban idén júniusban megnyílt új, Cívisek világa című állandó helytörténeti kiállításhoz kapcsolódó programsorozat részeként a város építészetét meghatározó cívisházakat mutatták be. 

A múzeum fotótári gyűjteményéből 28, a XX. század első felében készült archív felvételt választottak ki, amelyeknek a pontos mai képét örökítette meg Vigh Levente fotógráfus azonos szögből. A legrégebbi kiállított fotókat 1908-ban készítette Zoltai Lajos. A városkép különböző pontjainak egykori és mai metszetei alkotnak kontrasztot. A tárlat három fő fejezetben mutatja be a cívisházak metamorfózisát. A városléptékű átalakulások által keletkezett elmúlással indul a történet, amely a bontások látványos vákuuma által ragadja meg a figyelmet. Középen egy átmeneti részen az átalakulás képez hidat a bontás és a megőrzés között. Valamilyen formában még megvan a ház, a díszeit már elvesztette, de például a kiállított archív fotók alapján hitelesen rekonstruálni lehetne. Végül pedig a túléléssel, a szépen megőrzött házakkal és példás felújításokkal rajzolódik egy bizakodó jövőkép a cívisházakról.

A 28 fotópárt az Élet egy Mester utcai cívisházban a 20. század elején című tabló egészíti ki. Ecsedi István etnográfus, a Déri Múzeum első igazgatójának fotóin a századfordulón még meglévő népi kultúra utolsó lenyomatai elevenednek meg. Udvari életképek lovasszekérrel, terményekkel, boltíves tornáccal, disznóvágással, valamint a szabadkéményes konyha és a mestergerendás tisztaszoba boglyakemencével.

A kiállítást a megnyitó napján Harangi Attila Hol laktak a cívisek? című előadása egészítette ki és helyezte kontextusba a cívisházakat.


https://hajdupress.hu/cikk/civis-hazak-szinevaltozasa

https://civishir.hu/helyben-jaro/2023/10/minden-amit-a-civisek-multjarol-tudni-kell


Gábor István városi főépítész megnyitó beszéde a Cívisházak színeváltozása című fotókiállításon:

https://helyiertek.derimuzeum.hu/?p=2045


Harangi Attila Hol laktak a cívisek? című előadása:

https://helyiertek.derimuzeum.hu/?p=2094

https://helyiertek.derimuzeum.hu/?p=2133


Image


Image

Image

Image

Fotók: Vigh LeventeImage

Image

Image

Image

Image

Image