Blog
1 éves a Debrecen házai online kataszter!
1 éves a Debrecen házai online kataszter!

1 évvel ezelőtt, 2019. november 05-én indítottam el a Debrecen házai honlapomat: https://www.debrecenhazai.hu/ az online építészeti kataszterem számára, a hozzá kapcsolódó facebook és instagram oldalakkal.

1 éve mindennap megosztok valamilyen tartalmat a belváros cívis lakóházairól, valamint Debrecen építészetéről. Megosztanék egy nagyobb lélegzetű gondolatsort, jelenleg hol tart a Debrecen házai projekt, mit jelent számomra, mik lehetnek a célok.

A  facebook oldalon még az álomhatárt is sikerült elérni ennyi idő alatt, jelen pillanatban máris 1021-en vagyunk, a követőkkel együtt pedig 1089-en, instagramon 103 követővel. Nyilván nem ezért csinálja az ember, és ezek a számok nem reprezentálják az oldalak értékét, de az általam felvállalt ügy, a cívis lakóházak szempontjából számomra nagyon sokat jelentenek, bárhova megyek, elmondhatom, hogy ennyi embert érdekel, ennyien követik, segítik a cívis lakóházak megmaradását. Mindezt a rengeteg megosztásnak, ajánlásnak köszönhetem, ezúton is hálás köszönetem érte mindenkinek!

A 2019-es építészmérnöki diplomamunkámmal indult ez az egész: 

https://epiteszforum.hu/kortars-design-muhely-debrecenben-egy-civis-lakohaz-ujragondolasa

bár bíztam benne, de még én sem gondoltam, hova nőheti ki magát a történet. A honlapot és a közösségi felületet egyedül hoztam létre és szerkesztem mai napig, a többes számú kommunikáció a rengeteg elképesztő debreceninek és a házak lakóinak szól, akikkel azóta megismerkedtem és általuk én is nagyon sokat tanulok a cívisek házairól. 

A facebook oldalamat közösségként értelmezem továbbra is,igyekszem minden hozzám eljutó hírt, történést megosztani a témában és Debrecen építészetéről. Az elmúlt egy évben már megismerhették, hogy látom én ezeket a házakat, arra lennék kíváncsi, hogy látják őket Önök! Szerencsére eddig is többen megosztották már a fotóikat az oldalamon, erre csak bíztatni tudnék mindenkit, hogy, ha lát egy számára érdekes, szép részletet, vagy éppen véleménye, ötlete van a házakról, nyugodtan ossza meg az oldalamon.

Számos siker tartja bennem a lelket, amiért van értelme ezzel foglalkoznom és tovább csinálnom. A cikkeket, interjúkat, sétákat,előadásokat, publikációkat most nem sorolnám fel itt. Inkább az együttműködésekre térnék ki, a teljesség igénye nélkül, ahol mindenképpen meg kell említenem Streets of Debrecen és Explore Debrecen, Löki Viktor és Erdei Nóra támogatását, ami több projektben is testet öltött már, például a Debrecen legszebb cívis házai cikkben https://visitdebrecen.com/hu/hot-now/debrecen-legszebb-civis-hazai/ valamint az Egyetemi Élet magazinban a hat részes cikksorozatunk, A cívisek házainak nyomában címmel. Idén pedig egy közös értékmentő gyűjtőmunkába kezdtünk a házak mögötti személyes történeteken keresztül.

A másik fontos együttműködés, amit hétről hétre láthatnak az oldalon, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményének bemutatása. Az 1968-tól működő fotótár anyagából minden szombaton megosztok egy fotót vagy témát. A fotók többségét én kutatom ki, ami szintén munka, bár igen nagy élmény az 50 évvel ezelőtti időutazásban barangolni és felfedezni a cívisek házainak akkori állapotát. Másik mérföldkő a Helytörténeti Gyűjteménnyel közösen elindított Debrecen házai közösségi beszélgetés sorozat. Célunk az, hogy legalább fél évente egyszer legyen egy alkalom, ahol szabadon gondolatokat lehet megosztani a cívis lakóházakról. Az első találkozón idén márciusban én tartottam egy előadást az eddigi kutatásomból a lakók közreműködésével. Szeptemberben pedig már meghívott előadóként Gajdos Csaba építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök értékes előadásából ismerhettük meg a Péterfia utca és Bem tér házainak helyi védettségi folyamatát.

Sok év után először arra is volt idén példa, hogy ha kell, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesülettel szó szerint is kiállunk a házak megmentéséért. 

Mindez volt a munkám látható része az elmúlt 1 évben, amit két év igen intenzív gyűjtőmunka alapozott meg a háttérben (összességében 2016. őszén kezdődött nálam ez az egész). Mindezt a munkám mellett, szabadidőmben csinálom mai napig, amihez minden segítség megadatott. 

Idén januárban a magyar kultúra napja alkalmából a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjjal támogatta a kutatásom.

Idén szeptembertől pedig már az Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíjasaként végzem a kutatásom 2020. és 2023. között.

Tehát a háttérben az ismeretterjesztés, az értékmentés és dokumentálás mellett szakmai kutatómunkát is végzek, amit remélhetőleg jövőre végre mindenki megismerhet. Ez számomra a legfontosabb cél, amiért már harmadik éve dolgozunk Szoboszlai Lillával.

Az online építészeti kataszterembe jelenleg 211 földszintes cívis lakóház adatlapját töltöttem fel és tettem bárki számára elérhetővé. Az elsődleges célja a kataszteremnek, hogy mindegyik házról elérhető legyen egy fotódokumentáció, az értékes elemekre felhívva a figyelmet. Mindegyik ház pontos helye Google térképen is jelölve van, valamint minden ház adatlapján 16 pontban érhetőek el információk. Már ez önmagában is rengeteg munkámba került, folyamatosan bővítem, töltöm fel információkkal az adatlapokat. Számos archív fotó és tervrajz is elérhető a házakhoz tartozó galériákban.

Legfontosabb üzenetként Debrecen számára továbbra is azt tartom, és több, mint egy évvel a diplomavédésem után is egyre biztosabban, hogy létfontosságú kijelölnie a városnak egy védett cívis területet, negyedet, ahol még a leginkább megmaradtak a házak napjainkra és ahol a legnagyobb esély van a megőrzésükre. A kutatásom és a szakmai véleményem, az eddigi tapasztalatom alapján a Méliusz tér, Kígyó, Lorántffy, Domb, Ötmalom, Montiezredes utcákon kellene kialakítani ezt a turisztikai kulturális negyedet. 

Harangi Attila